Bagaimanakah hendak tahu jika kucing saya gembira?

 

Bagaimanakah hendak tahu jika kucing saya gembira?


Anda mungkin tertanya-tanya sama ada kucing anda berpuas hati sebagai pemilik kucing yang bimbang. Dan walaupun setiap kucing adalah unik, mereka mungkin menunjukkan kepuasan dalam pelbagai cara. Sama seperti cara kita, kucing menyampaikan perasaan mereka kepada kita melalui penyuaraan dan bahasa badan, menggunakan pelbagai bahagian badan yang berbeza.

Berikut adalah tanda-tanda kucing gembira:

Petunjuk vokal

Kucing sangat kuat, terutamanya dalam keadaan gembira. Kucing vokal mungkin terlibat dalam perbincangan yang panjang dengan anda, dan nada meow mereka selalunya akan membayangkan keadaan emosi mereka. Kucing yang berpuas hati mungkin mengeong pada nada yang lebih tinggi, manakala kucing yang marah atau jengkel mungkin mengeong pada nada yang lebih rendah. Bunyi kucing biasa "prrrrupttt!" adalah satu lagi tanda bahawa kucing berpuas hati. Purring biasanya merupakan tanda kegembiraan kucing atau kegembiraan, namun ia tidak selalunya penunjuk pasti kucing gembira.


Penampilan yang sihat

Jika kucing berasa sihat, mereka akan menjaga diri mereka dengan baik. Kucing yang ceria juga akan mengasuh kucing lain atau menjilat pemiliknya - ini juga menunjukkan kepercayaan dan hubungan yang positif.


Sikap tenang

Kucing anda berasa selesa dan berada di rumah jika mereka tidur dengan kaki tersepit di bawah. Kucing dalam suasana gembira akan mengecut untuk kelihatan kecil dan tidak mengancam, manakala kucing yang marah mungkin memanjangkan kakinya dan menegakkan bulu di sepanjang tulang belakangnya. Hanya hujung ekor kucing yang gembira akan dikokang untuk menyambut orang dan haiwan lain yang dianggapnya kawan.


Mata dan Telinga

Mata kucing anda sangat ekspresif. Pembesaran mata secara tiba-tiba menunjukkan mereka sangat gembira. Seekor kucing juga berada di tempat yang gembira apabila telinga mereka menghadap ke hadapan, tetapi condong sedikit ke belakang.


Tidur sosial

Walaupun kucing mungkin tidur lebih banyak apabila tertekan, tempat mereka tidur mungkin menunjukkan betapa kandungan mereka. Jika kucing anda suka berkongsi katil anda dengan kucing lain atau dengan anda, ini menunjukkan hubungan yang positif.


Perangai riang

Kucing anda akan bermain dengan haiwan lain dan orang yang mereka suka atau percayai. Bermain adalah tanda kepuasan yang hebat. Gelagat aktif ini, yang terdiri daripada larian pecut yang meriah dan pertandingan gusti kucing kepada ciri-ciri belaian kaki yang aman, menunjukkan kucing yang berpuas hati.


Selera makan yang baik

Kucing yang gembira pastinya mempunyai selera makan yang sihat. Kucing anda mungkin menyikat kaki anda dan mengeong untuk mengarahkan anda ke mangkuk mereka sebagai cara meminta makanan anda. Tingkah laku itu adalah tanda kepercayaan dan rakan kucing anda berpuas hati. Kucing adalah pintar, dan mereka tidak lama lagi mempunyai manusia mereka dilatih dengan teliti untuk memberi mereka makanan apabila mereka memerlukannya. Semua ibu bapa kucing mengharapkan kucing kandungan yang dipeluk di pangkuan mereka, mendengkur senyap. Anda boleh memastikan kucing anda gembira dan gembira dengan memerhatikan ciri tingkah laku tertentu dalam penghuni kucing anda.

No comments:

Post a Comment

Popular Posts