Punca Nafas Kucing Berbau Tidak Menyenangkan

 


Jika kucing anda mengalami bau mulut kucing, sering dipanggil halitosis, kami mula-mula mengesyorkan anda membawa mereka melawat doktor haiwan tempatan. Doktor haiwan anda akan dapat memeriksa gigi dan mulut kucing anda untuk memeriksa tiada masalah serius yang menyebabkan nafas berbau kucing anda. Teruskan membaca untuk mengetahui tentang kemungkinan penyebab halitosis kucing.

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab nafas berbau pada kucing. Ini adalah beberapa yang paling biasa:


1. Diet

Makanan yang dimakan kucing anda selalunya boleh menjadi punca nafas berbau. Jika anda bertanya kepada diri sendiri mengapa nafas kucing anda berbau, mungkin idea yang baik untuk melihat apa yang mereka makan. Jika anda telah membawa kucing anda ke doktor haiwan dan menolak sebarang masalah kesihatan mulut, maka diet mereka mungkin menjadi puncanya. Kadangkala makanan kucing yang basah dan lembut boleh menyebabkan nafas kucing berbau kerana ia boleh melekat pada gigi kucing, yang cenderung tidak berlaku dengan makanan kering.


2. Gingivitis

Gingivitis adalah keradangan gusi. Ia berlaku apabila pengumpulan plak dan bakteria terkumpul di dalam mulut kucing anda dari semasa ke semasa. Gingivitis boleh menjadi tidak selesa untuk kucing anda dan boleh menyebabkan nafas berbau pada kucing.


3. Penyakit periodontal

Penyakit periodontal juga boleh berkembang apabila kucing mengalami gingivitis untuk tempoh yang lama. Jika gingivitis tidak dirawat, ia boleh menyebabkan tartar (plak mengeras) terkumpul di bawah gusi kucing yang mewujudkan ruang kecil. Poket ini adalah tempat pembiakan yang sempurna untuk pertumbuhan bakteria dan ini boleh membawa kepada penyakit periodontal, satu lagi punca biasa nafas berbau pada kucing.


4. Coprophagia dan pica

Coprophagia ialah istilah untuk kucing yang memakan najis mereka sendiri atau haiwan lain. Pica ialah isu perubatan dalam kucing di mana ia kerap memakan barang bukan makanan. Kedua-dua isu ini boleh menyebabkan nafas kucing berbau. Jika anda mengesyaki kucing anda telah makan sesuatu yang tidak sepatutnya, sebaiknya bawa mereka ke doktor haiwan.

5. Stomatitis

Stomatitis kucing berlaku apabila keseluruhan rongga mulut kucing meradang teruk. Satu gejala biasa stomatitis adalah nafas kucing yang sangat berbau. Adalah penting untuk menempah perundingan dengan doktor haiwan anda jika anda mendapati nafas kucing anda mempunyai bau yang kuat dan busuk. 


6. Penyakit buah pinggang

Pada keadaan yang sangat jarang berlaku, penyakit buah pinggang boleh menyebabkan nafas berbau. Terdapat dua jenis penyakit buah pinggang yang boleh dihidapi kucing anda. Yang pertama ialah kegagalan buah pinggang akut dan yang kedua ialah kegagalan buah pinggang kronik. Terdapat beberapa gejala berbeza yang boleh menjadi tanda kegagalan buah pinggang, seperti muntah, penurunan berat badan dan nafas kucing berbau. 


7. Kencing Manis

Diabetes juga boleh menjadi punca bau mulut kucing. Jika kucing anda disahkan menghidap diabetes, anda mungkin perasan nafas mereka berbau buah-buahan. Bau yang jarang berlaku ini boleh menjadi tanda masalah metabolik dengan diabetes dan anda harus segera membawa kucing anda ke doktor haiwan. Tanda-tanda lain bahawa kucing anda mungkin menghidap diabetes ialah peningkatan ketara dalam membuang air kecil dan minum bersama-sama dengan peningkatan selera makan - jika anda perasan ini dan kucing anda belum didiagnosis, anda harus menempah mereka untuk berjumpa doktor haiwan secepat mungkin.


SUMBER

2 comments:

Popular Posts