Kucing Terlalu Besar Disangka Singa!

 

Kucing Terlalu Besar Disangka Singa!

Tammy Brewin, 14, bersama kucing Murphy si Maine Coon, yang masih dalam proses membesar


Murphy si kucing sudah pun "saiz anjing biasa anda", seberat 11kg dan berukuran 104cm dari hidung ke ekor. Dia hanya tinggal misai daripada mengalahkan rekod untuk kucing terbesar di dunia, dan pada usia setahun, dia masih lagi dalam proses pembesaran. Murphy ialah kucing Main Coon, salah satu baka semula jadi tertua dari Amerika Utara, terkenal dengan bulu tebal dan panjang mereka.
Murphy mempunyai berat 11kg dan berukuran 104cm dari hidung ke ekor.


Pemiliknya, Sareeta Brewin, 46, berkata orang ramai sering mengira dia sebagai anjing, malah singa, dan sering menandainya dalam siaran penampakan kucing besar di seluruh Worcestershire. Dia membelanjakan banyak wang untuk memberinya makan, kerana dia mendapat makanan kering bernilai £60 setiap bulan, dan juga terpaksa membelikannya dulang sampah yang lebih besar untuk menampung pukal besarnya. Sareeta, dari Worcester, berkata dia mendapat Murphy pada bulan November ketika dia berusia kira-kira 13 atau 14 minggu, pada ketika itu dia bersaiz sama dengan kucing biasanya.

"Ia seperti kita mempunyai kucing dan tikus dengan saiz dia. Dia kelihatan sangat kecil jika dibandingkan dengannya,” tambahnya. Sareeta juga mempunyai dua anjing penyelamat Korea, dan Muphy lebih besar daripada mereka. 

"Maine Coons membesar sehingga mereka berusia kira-kira tiga tahun jadi siapa tahu betapa besarnya Murphy akan dapat, dia sudah pun sebesar anjing biasa anda," katanya.

“Saya tidak tahu apa yang saya jangkakan dengannya, saya tahu dia akan menjadi besar, tetapi saya tidak menjangkakan dia sebesar itu.

“Orang ramai kadang-kadang silap dia sebagai anjing, mereka juga membuat kenyataan tentang kucing liar itu secara bebas. Yang lain berkata ‘neraka berdarah, adakah itu singa?’ Dia kelihatan seperti kucing.”

Krismas lalu, Murphy mengunyah jalan melalui berpuluh-puluh lampu perayaan dan kabel iPhone keluarga yang menelan kos sejumlah £300 untuk diganti. Sareeta, pengurus produk dalam peranti perubatan, berkata: "Kami memanggilnya Thor kerana dia sangat kacak tetapi dia agak redup.

“Dia memang makan sedikit. Dia melalui beg biskut £20 3kg sebulan. Saya gembira dia lebih suka biskut kering kerana harganya sangat mahal untuk daging. 

"Jika ia makanan basah, ia akan menjadi kekayaan. Kami belum memasang hiasan Krismas kami tahun ini.

“Dia mengunyah jalan melalui 12 set lampu tahun lepas, kami terpaksa membeli kabel bertetulang di sekeliling rumah sambil dia mengunyahnya. Kami membelanjakan banyak wang untuk mereka.

Murphy mengunyah dalam beg biskut 3kg setiap bulan dan memerlukan dan dulang sampah yang lebih besar.

"Saya juga terpaksa membeli pembawa anjing untuknya apabila saya membawanya ke doktor haiwan kerana dia tidak sesuai dengan pembawa kucing. Dia seperti kucing dan anjing. Mereka sangat seperti anjing, dia menyapa anda dan membawakan anda mainannya untuk dimainkan.”

Membandingkan dia dengan Husky, baka yang terkenal kerana sangat vokal, Sareete berkata dia "bercakap dan berkomunikasi".

Ibu kepada tiga anak itu menambah: "Dia pada dasarnya masih anak kucing, dia mengebom di sekeliling rumah dan mempunyai masa setengah jam yang gila itu.

"Anjing-anjing itu agak takut dengannya, mereka tidak kisah kepadanya. Kucing kecil itu tidak mempedulikannya, mereka bermain.”

Sareeta berkata dia akan mengawasi panjangnya dengan lebih dekat pada tahun-tahun akan datang untuk melihat sama ada dia boleh memecahkan rekod itu. Dia menambah: "Saya pasti kita boleh mendapatkan beberapa inci tambahan daripadanya tetapi saya akan memerhatikannya dengan teliti untuk berjaga-jaga. Dia bosan ditahan.”

Murphy masih mempunyai beberapa usaha untuk mengalahkan kucing pemecah rekod dunia Stewie dari Nevada, Amerika Syarikat, yang berukuran 123cm panjang.

1 comment:

Popular Posts