Hama Telinga: Haiwan Kecil yang Boleh Menimbulkan Ancaman Besar

 Hama Telinga: Haiwan Kecil yang Boleh Menimbulkan Ancaman BesarMasalah telinga secara amnya jarang berlaku pada kucing, tetapi antara penyakit yang berlaku, serangan hama telinga sering didiagnosis. Walaupun ia tidak boleh melompat atau terbang, tungau telinga—atau dikenali sebagai Otodectes cynotis—boleh merangkak. Dan jika salah satu daripada parasit kecil ini memasuki telinga kucing anda, membuat dirinya di rumah, dan mula membiak, ia boleh menyebabkan kerosakan besar melainkan diusir dengan segera.
Tanda-tanda luaran yang tipikal agak jelas: telinga luar kucing berkemungkinan meradang, dan haiwan itu akan memegang telinganya rata pada kepalanya, menggarunya hampir tanpa henti, dan menggelengkan kepalanya dengan kerap-seolah-olah cuba menghilangkan masalah yang mengganggu. objek. Ia juga boleh dikesan oleh kucar-kacir yang mereka buat di dalam saluran telinga haiwan yang dijangkiti—himpunan lilin dan serpihan hama yang gelap, melekit, berbau busuk di mana makhluk kecil itu hidup subur.

"Jika hama yang baru diperoleh itu berjalan-jalan di sepanjang bahagian belakang atau perut kucing," kata William Miller Jr., VMD, seorang profesor dermatologi di Kolej Perubatan Veterinar Universiti Cornell, "haiwan itu akan membersihkannya dengan lidahnya dan menelannya. ia. Tetapi parasit itu selamat jika ia boleh pergi ke saluran telinga, di mana kaki atau lidah kucing tidak boleh menyentuhnya."

Hama telinga hampir kecil secara mikroskopik, "kira-kira saiz kepala jarum," kata Dr. Miller. Tetapi, dia menyatakan, adalah mungkin untuk melihat badan kecil mereka yang bergerak pantas dengan mata kasar. Hama telinga sangat menular, katanya, bergerak dari satu kucing ke kucing lain dengan sentuhan rapat dan akhirnya sampai ke telinga. Jangkitan adalah yang paling biasa di kalangan kucing luar, sama ada mereka bergaduh atau berpelukan dengan mesra.

Jika disyaki serangan hama telinga, pemilik kucing perlu mendapatkan rawatan veterinar tanpa berlengah-lengah. Selain daripada melegakan ketidakselesaan haiwan itu, rawatan boleh membendung jangkitan yang berpunca daripada pencacatan telinga dan muka yang berpunca daripada menggaru yang agresif dan tanpa henti. Penjagaan veterinar juga boleh mencegah penyakit telinga yang serius dipanggil otitis externa—jangkitan pada telinga luar yang, jika tidak dirawat, boleh berkembang ke telinga tengah dan dalam serta merosakkan gendang telinga, yang boleh menjejaskan pendengaran dan deria keseimbangan haiwan secara kekal.

Doktor haiwan boleh dengan mudah mendiagnosis serangan hama telinga yang disyaki dengan menggunakan otoskop, alat seperti lampu suluh yang digunakan untuk meneroka kedalaman telinga. Jika kucing tidak mahu membenarkan alat ini berdekatan dengan telinga sensitifnya, doktor haiwan akan menggunakan kapas untuk mengumpul sampel serpihan telinga secara perlahan-lahan untuk pemeriksaan mikroskopik konklusif.

Rawatan biasanya bermula dengan pembersihan menyeluruh telinga kucing untuk mengeluarkan sebarang lilin atau serpihan yang mungkin melindungi hama daripada ubat topikal. "Terdapat banyak agen topikal, lisan, dan sistemik," kata Dr. Miller, "dan kebanyakan-seperti ivermectin-adalah sangat berkesan. Malah satu ubat lama-minyak bayi-boleh melakukan kerja itu. Beberapa titis dimasukkan ke dalam telinga yang terjejas beberapa kali sehari selama sebulan atau lebih biasanya akan menghalang hama.”

Rawatan seterusnya untuk hama serta penyelenggaraan telinga kucing yang berterusan, kata Dr Miller, biasanya boleh dilakukan di rumah-selagi pemiliknya telah diberi arahan yang betul oleh doktor haiwan.1 comment:

Popular Posts