Menghilangkan Bulu Kucing Pada Pakaian

Menghilangkan Bulu Kucing Pada Pakaian


Kami sedar akan minat anda terhadap haiwan anda. Walau bagaimanapun, bulu mereka melekat di mana-mana adalah satu perkara yang anda tidak suka. Rambut dan bulu haiwan peliharaan menjengkelkan, sama ada pada bahagian atas kegemaran anda atau tuala usang yang anda gunakan di atas sofa. Ia hanya merebak ke mana-mana. Kami telah menyediakan senarai cadangan untuk mungkin membantu anda mengurangkan atau menghilangkan keterukan ini daripada hidup anda.


1. Elakkan rambut dan bulu haiwan peliharaan daripada sampai ke mesin basuh anda

Cara terbaik untuk menjaga bulu kucing atau bulu anjing dari pakaian anda ialah pencegahan. Anda tidak boleh menghalang anjing atau kucing daripada menumpahkan, tetapi anda boleh mengurangkan bulu haiwan kesayangan yang mereka tinggalkan. Beri haiwan kesayangan anda dandanan cepat selama satu minit dengan berus setiap hari. Anda juga perlu memperuntukkan masa setiap minggu untuk mengosongkan dan menyapu rumah anda, termasuk perabot. Kami tahu - nampaknya banyak. Tetapi melakukan kerja ini dalam jangka pendek benar-benar membantu dalam jangka panjang.
2. Keluarkan rambut haiwan peliharaan dari tempat tidur

Di manakah anda akan mendapati kelekatan terbesar rambut haiwan peliharaan? Tempat anjing atau kucing anda tidur – selalunya di atas katil haiwan kesayangannya atau katil anda. Basuh sebarang peralatan tempat tidur yang digunakan haiwan kesayangan anda sekali seminggu - termasuk tuala yang mungkin anda letakkan di atas sofa! Tambahkan kitaran bilas tambahan untuk memastikan semua rambut haiwan peliharaan dibuang dari bahagian dalam mesin basuh anda.

Anda boleh mengeringkan katil haiwan kesayangan anda dengan udara, tetapi jika anda memilih untuk membuangnya ke dalam pengering, pastikan anda membersihkan penapis lin di tengah-tengah kitaran. Perangkap serabut yang baru dibersihkan akan dapat menangkap lebih banyak rambut dan bulu haiwan peliharaan semasa pengeringan berterusan.


3. Keluarkan rambut haiwan peliharaan dari pakaian (dan keluar dari mesin basuh)

Sebelum anda membuang pakaian anda ke dalam mesin basuh, jalankan pakaian anda melalui kitaran pengering selama 10 minit, tanpa haba. Ini melembutkan fabrik dan melonggarkan rambut haiwan peliharaan, yang akan ditangkap oleh perangkap serabut pengering. Kemudian goncang pakaian untuk mengeluarkan sebanyak mungkin bulu haiwan peliharaan, dan buangkannya ke dalam mesin basuh. Apabila anda selesai, bersihkan perangkap serabut pengering anda supaya ia bebas rambut apabila beban anda keluar dari basuhan.

4. Petua lain untuk menghilangkan bulu haiwan peliharaan dari pakaian ialah menambah 1/2 cawan cuka putih pada kitaran bilas mesin semasa mencuci barang anda. 

Ini amat membantu jika anda mempunyai banyak rambut haiwan peliharaan atau serabut yang melekat pada pakaian anda. Seperti kitaran pengering pra-basuh, ini juga membantu melonggarkan fabrik dan membebaskan rambut yang terperangkap.

Selepas anda menjalankan beban berat rambut haiwan peliharaan, bersihkan mesin basuh anda dengan menjalankan kitaran basuh kosong. Apabila kitaran selesai, lap seluruh mesin ke bawah dengan kain basah untuk mengelakkan rambut haiwan peliharaan tertinggal di belakang.

Sudah tentu, untuk pembetulan cepat, sapukan penggelek lint pada pakaian anda. Penggelek serabut yang baik juga boleh digunakan untuk menanggalkan rambut haiwan peliharaan dari pakaian sebelum mereka sampai ke bilik dobi anda.


No comments:

Post a Comment

Popular Posts