Merawat bau mulut pada kucing

 


Jika kucing anda mempunyai nafas berbau, penting untuk memastikan anda membawanya ke doktor haiwan untuk menolak sebarang masalah yang lebih serius menjadi puncanya. Ini dikatakan, sesetengah kucing mengalami nafas berbau walaupun tiada masalah dengan gigi dan gusi mereka.

Cuba beberapa langkah di bawah untuk mengurangkan bau busuk yang keluar dari mulut kucing anda. Jika kucing anda menghidap penyakit gusi, semak dengan doktor haiwan anda sebelum melakukan sebarang rawatan di rumah kerana gusi yang meradang boleh menjadi sensitif.


1. Membersihkan gigi kucing anda di rumah

Memberus gigi kucing dengan kerap bukan sahaja membantu mengurangkan pembentukan plak dan karang gigi, tetapi ia juga boleh mengurangkan bau kucing. Apabila membersihkan gigi kucing, penting anda melakukannya di tempat yang selesa dan sambil menggunakan berus gigi kucing - berus gigi kucing yang direka khas untuk giginya yang kecil dan tajam. Jangan sekali-kali memberikan ubat gigi manusia kepada kucing, sebaliknya, anda harus menggunakan ubat gigi haiwan kesayangan yang direka khas untuk kucing. Jika anda ingin mencuba ini di rumah, baca panduan langkah demi langkah kami untuk membersihkan gigi kucing anda.


2. Membersihkan gigi kucing anda di doktor haiwan

Jika anda rasa kucing anda memerlukan pembersihan yang lebih berkesan dan rapi, mungkin berbaloi untuk meminta doktor haiwan anda membersihkan gigi mereka dengan alat pakar. Peralatan yang ada pada doktor haiwan anda akan lebih berkesan daripada peralatan yang anda ada di rumah. Meminta doktor haiwan anda untuk membersihkan gigi kucing anda secara profesional dengan kerap akan membantu menghilangkan plak dan karang gigi yang mungkin terdapat dalam mulut kucing anda. Melakukan ini juga akan membantu mengurangkan bau kucing dengan nafas berbau dan juga memberi peluang kepada doktor haiwan untuk mengeluarkan sebarang gigi yang busuk atau menyebabkan kesakitan.


SUMBER

No comments:

Post a Comment

Popular Posts